Lochem en een weekje later Oudenbosch

Het technische deel van het verhaal begint eigenlijk in Lunteren. Daar stopte de trekker beide runs met een elektronische ingreep. Een doordenker: als de motor door toenemende belasting in toeren klimt doordat er meer brandstof ingespoten wordt, hoeveel tijd moet de regelateur dan krijgen om in te grijpen? Geen idee van. In Lunteren hadden we daarvoor te veel tijd gereserveerd; de toerentalstijging was groot en omdat de regelaar rustig verder sliep zou dat best spectaculair aflopen. Gelukkig voor ons staan er grenswaarden ingesteld en dus werd een noodstop gemaakt wat inhoudt dat de brandstofpomp naar nul opbrengst gezet wordt. Maar zo win je geen wedstrijden dus voor Lochem de instellingen gewijzigd naar “heel snel ingrijpen bij toerenstijging”.

Hierbij een filmpje van het gevolg: een regelaar die zo voorzichtig is dat zo gauw de motor richting de 2700 rpm gaat, niks anders doet dan afknijpen en (door de tegenvallende toerentoename) daarna weer volgas geeft. Dat herhaalt zich constant en daarom ging de S2S als een kangoeroe de baan over. Is goed zichtbaar aan de rookpluim die wisselt tussen zwart en grijs. Ook niet perfect dus. Op naar de volgende versie.

Die zat erin in Oudenbosch afgelopen weekend. Een combinatie van Lunteren en Lochem. En dat werkte een stuk beter (zie filmpje). De hele klasse is hier te bekijken dankzij het vakwerk van Johan. Eigenlijk ging het nu helemaal goed wat regelgedrag betreft. De afstand hadden we liever met minstens 10 meter verbeterd maar er moeten wensen overblijven. Mooie aan deze test was ook de combinatie van plakkerige baan samen met de Big Benz sleepwagen. De motor moest bijna de hele run vol aan de bak. Voor de veiligheid was het maximum toerental wat laag gezet om zo diskwalificatie op basis van toerenpieken te voorkomen. Nu het regelgedrag wat beter lijkt kan dat wat opgeschoven worden richting de 2700 rpm en daarmee eens weer proberen in Meerkerk aanstaande zaterdag.

3 Reacties to “Lochem en een weekje later Oudenbosch”

  1. Mooi verhaal weer Gerrit; enuh het lijkt wel of je bijna enthousiast wordt van die “elektronica” 😉

  2. het gaat de goed kant op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: